Q&A: Miksi Tarina raffit olivat alkukesästä niin pitkiä?

Kenttä on asiakkaillemme tärkein palvelu. Kentänhoito luonnollisesti kiinnostaa ja siitä tuleekin meille paljon kysymyksiä.

Pyrimme vastaamaan näihin kysymyksiin pääasiassa Pirjolla on asiaa, sekä Päiväni kentänhoitajana -videosarjoissamme.

Tällä kertaa teemme poikkeuksen ja tartumme viimeaikojen puhutuimpaan aiheeseen – raffeihin – kasteluun ja konekaravaanin hidastuttamaan peliin myös täällä tekstinetin puolella.

 

Q&A: Miksi Tarina raffit olivat alkukesästä niin pitkiä?

 

Iso osa raffeista on niitty- ja juurtonurmikkavaltaisia alueita. Alkukesä on ollut erittäin sateinen ja molemmat heinälajit kasvavat pituutta hurjasti sateella eli vesi venyttää heiniä. Ne myös tuuhentuvat eli raffien kasvu on ollut erittäin reipasta.

 

Raffien lyhyeksi- eli semikorkeuteen (35 mm) leikkaaminen koko kauden koko kentällä edellyttäisi, että

A) raffien maapohja olisi tasaisempi,

B) meillä olisi enemmän leikkureita, jotka pystytään järkevästi säätämään tuohon korkeuteen,

C) sadettimien kantama ei riitä kaikilla alueilla semiraffeihin saakka, koska meillä on sadettimet vain yhdessä rivissä väylillä ja

D) meillä olisi työvoimaa leikkaamaan noin 50 ha pari kertaa viikossa alueet

 

Juhannuksen jälkeen Tarinassa oli kentänhoidon tehohoitoviikot, jolloin sekä greeneille, greenien ympäristöön, väylille jne. tehtiin erikoistoimenpiteitä. Tämä vei henkilöresursseista noin kolmasosan, joka valitettavasti vaikutti siihen, että raffien leikkuista oli tingittävä. Strategian mukaisesti hoitojärjestys on greenit, väylät, tiiauspaikat ja raffit – joten juuri niitä raffeja ei ehditty leikkaamaan riittävästi.

 

Semraffien leikkaaminen alkoi kuitenkin viime viikolla, mutta meillä on vain yksi kone, jolla se voidaan tehdä ja semien leveys väylän reunasta on noin 3 m. Toivotaan, että tämä helpottaisi karheikosta pelaamista.

 

Katso lisää Pirjolla on asiaa, osa 14: Kime4Kids tuo hulinaa myös kentänhoitoon

 

Kenttien kastelu

Toinen keskustelua aiheuttanut aihe on kastelu. Miten se toimii?

Molempien kenttien kriittisiä alueita joudutaan lisäkastelemaan kuumalla ja kuivalla säällä sekä silloin, kun esim. viheriöille ruiskutetaan kastelulannoitteita.

 

Työjärjestys kastelussa on kriittisillä alueilla satunnainen eli alueita voidaan käsitellä kostutusaineella ja sen jälkeen ne joudutaan kastelemaan sadettamalla. Tämä koskee pääasiassa viheriöitä, mutta myös muutamia lyöntipaikkoja ja osittain väyliä. Päivisin kastelemme käsiohjauksella eli ”kaukosäätimellä”.

 

Päivällä tapahtuva kastelu riippuu siitä, onko kyseessä lannoitus (neste vai rakeinen), kostutusainekäsittely, kuivalaikkujen torjuminen vai dressushiekan huuhtominen kasvuston tyvelle. Rakeisen lannoituksen päiväkastelu on pisin eli noin 10 min, jotta vältymme suolojen aiheuttamalta polttovioitukselta lehdillä.

 

Kostutusaine- ja nestelannoitus sadetetaan kasvualustaan 6 min aikana. Kuivalaikkujen hoitosadetusta voidaan joutua tekemään jopa useamman kerran päivällä, jotta kasvustot eivät kuole kuivuuteen varsinkin matalissa leikkuukorkeuksissa. Dressaushiekkasadetus on yleensä 3 minuuttia. Päivällä meillä ei yleensä käytetä sadetusohjelmia sesonkina vaan kastelua tehdään päivisin tarpeen mukaan.

 

Sadetusjärjestys on yleensä muihin töihin liittyvä ja se kulkee työkoneiden perässä. UTlla työjärjestys on hyvin usein: 18,1,2,3,4,7,5,6,8,9,10,12,11,13,14,15,16,17 puttiviheriö UT 1 lyöntipaikan lähellä. VTllä työjärjestys on yleensä harjoitusviheriöt, 1,2,3, 4,5,7,6,8,10,9,11,12,13,14,15,18,16,17. Tai joskus menemme numerojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan tai vasten pelisuuntaa eli suurimmasta pienimpään riippuen työkoneiden, toimenpiteiden sekä pelaajien määrästä.

 

Illalla alkava sadetusohjelma ei noudata mitään väylien numero järjestystä, vaan ohjelma on tehty kuumaan ja kuivaan aikaan niin, että ensi lähtevät viheriösadetukset päälle ja siellä on nk. esikastelu, jossa kastelua on 3 min ja myöhemmin yöllä tulee varsinainen kastelu 3 – 10 minuuttia riippuen viheriön kasvualustasta ja vedentarpeesta.

 

Lyöntipaikkojen ja väylien kasteluohjelma toimii myös illalla ja yöllä satunnaisessa järjestyksessä. Tämä sen vuoksi, että molemmat pumppaamot tuottavat vettä kasteluputkistoon vain tietyn määrän ja kasteluautomaation ”haistelee” mitkä sadettimet voidaan ottaa käyttöön, että kastelu olisi optimi ja ohjelman mukainen. Yökastelu lähtee päälle klo 22.

 

Työkoneet häiritsevät pelaamista ja kierros venyy jopa tunnilla?

Tarinagolf Oy:n uudessa strategiassa ja hallituksen tarkentamissa linjauksissa kenttä ja kehittyvä kentänhoito on nyt prioriteetti ykkönen. Se ei tarkoita, että asiakastyytyväisyys olisi jotenkin toissijainen – päinvastoin. Hyvin hoidettu laadukas kenttä on suoraan verrannollinen asiakastyytyväisyyteen.

Strategian mukaisesti kentänhoidossa on valittu linja, jossa kenttää hoidetaan silloin kun se on kentän kehittämisen ja kentänhoidon kannalta kaikkein järkevintä.

Suomen golfkenttien taloudellisen tutkimuksen ja kauppalehden tilastojen mukaan Tarinagolf toimiin noin 25-27% pienemmillä resursseilla, kuin vastaavat 36-reikäiset kentät Suomessa. Tämä asettaa normaalia suurempia haasteita kentänhoidon tehokkuudelle, että kaikki tarvittavat työt ehditään tekemään työpäivän aikana.

Normaalit kentänhoitotyöt painottuvat klo 05.00 alkaen aamuun, jolloin kentällä on kaikkein vähiten pelaajia. Tällöin 15 henkilön karavaani ehtii tehdä työt mahdollisimman tehokkaasti. Silloin kun kenttä on täynnä – kentänhoito hidastuu merkittävästi, kun pelaajien lyöntivuoroja joudutaan odottamaan. Kuten todettiin, Tarina toimii muutoinkin 25-27% pienemmillä kentänhoitoresursseilla, kuin vastaavat kentät Suomessa. Nykyiselläänkin joudumme valitettavasti liian usein tinkimään mm. raffien leikkuusta, koska siihen ei yksinkertaisesti resurssit ja työaika aina riitä.

Milloin vältän koneruuhkia kentällä?

Viivytyksistä saamamme palaute liittyy aamupeleihin, jotka ovat aina pelinopeuden kannalta riski, koska varhaisissa aamulähdöissä edetään aina kentänhoidon ehdoilla – juuri edellä kuvastuista tehokkuussyistä.

Jos haluaa nopeampia kierroksia, kannattaa valita peliajoiksi sellaisia aikoja, kun kentänhoito on työnsä jo tehnyt. Jos haluaa maksimoida itselleen mahdollisimman nopean pelikierroksen perjantai – ja lauantai-illat ovat kentällä kaikkein rauhallisimpia.

Terveisin Pirjo ja Osmo