08.03.2016 [20:33]

Uusi johtokunta ja terveisiä Jyväskylän Liittokokousseminaarista 13. - 14.2.2016

 

Uusi johtokunta on kokoontunut ja järjestäytynyt (vasemmalta alkaen). Markkinointi- ja aktivointitoiminnasta vastaa Tommi Riikonen, nuoriso- ja valmennustoiminnasta Marko Korhonen, senioritoiminnasta Paavo Ruotsalainen, puheenjohtajana toimii Minna Hirvonen, viestinnästä vastaa Tiina Eskel-Mustonen, joka toimii myös ladykapteenina, naistoiminnasta vastaa Pauliina Söderholm-Hänninen, klubitoiminnasta Veli-Pekka Niemi, joka toimii myös kapteenina, kilpailu- ja tasoitustoiminnasta vastaa Seppo Kantosalo sekä taloudesta Juha Korhonen. Sihteerinä toimii toiminnanjohtaja Osmo Ruuska. Ota jotakuta meistä hihasta kiinni, kun sinulla on jotakin seuratoimintaan liittyvää mielessäsi.

 

Liittokokousseminaari 2016

 

Tänä vuonna liittokokousseminaari järjestettiin Jyväskylässä 13. – 14.2.2016. Yksi keskeinen teema tänä vuonna oli Suomen Golfin päivitetty strategia. Prosessin tarkoituksena oli löytää yhteinen näkemys ja suunta, miksi olemme olemassa ja mikä on Suomen golfin tulevaisuus. Strategiaprosessi on ollut osallistava ja toivottavasti sinäkin olet niiden 7000 golfarin joukossa, jotka vastasivat strategiatyöhön liittyviin kahteen kyselyyn. Strategiaa on kyselyjen lisäksi käsitelty mm. toimialapäivät ja erilaisissa työryhmissä.

 

Prosessin lopputuloksena liittokokouksessa hyväksyttiin Suomen Golfin tarkistettu strategia 2020.

 

Golfin visiona on luoda parasta vapaa-aikaa. Missiona eli perustehtävänä on yhdistää terveysvaikutukset ja yhdessä luonnossa liikkumisen. Strategiseksi tahtotilaksi määriteltiin talouden terve pohja, pysyminen kilpagolfissa eurooppalaisella huipputasolla, sekä golfin mielikuvan muuttuminen elitismistä positiivisen arkipäiväistymisen suuntaan.

 

Strategian lyhyen tähtäimen painopistealueiksi valikoitui neljä alkuperäisestä yhdestätoista. Kaiken on ensinnäkin rakennuttava terveelle taloudelliselle pohjalle. Tulevaisuuden pelaajia lähdetään hakemaan aktiivisen juniorityön kautta ja Ruotsin, Norjan ja Tanskan esimerkin mukaisesti panostetaan myös naisgolfiin. Ehkä tässä yhteydessä voisimme puhua jopa perhegolfista, sillä jos mies pelaa, perhe ei välttämättä seuraa perässä, mutta jos nainen pelaa, hän tuo mukanaan usein myös lapset. Myös kilpagolf on painopistealueena, tavoitteena olla mukana olympialaisissa täydellä joukkueella.

 

Miksi sitten viestintä tai vaikka seniorit eivät ole painopisteitä? Viestintä ei ole nostettu yhdeksi erilliseksi painopisteeksi, vaan tarkoituksena on integroida se osaksi kaikkea toimintaa niin, että viestintä on laadukasta ja saavuttaa eri kanavia pitkin mahdollisimman laajan yleisön varmistaen lajin näkyvyyden ja uudistaen mielikuvaa golfista uuden vision suuntaan. Seniorikysymykseen golfliiton puheenjohtaja Timo Laitinen totesi, että strategia painottuu muutoksiin.  Esimerkiksi senioritoiminta on niin vahvaa, että se ei tarvitse muutosta, ei myöskään keski-ikäisten miesten harrastaminen. Muutosta tarvitaan naisten ja junioreiden osalta.

 

Golfyhteisöt ovat strategian toteuttamisessa avainasemassa: miten saavutetaan rento, hauska ja energisoiva golfkokemus. Tarinan johtokunta ja hallitus lähtevät yhdessä pohtimaan Tarinan strategian päivittämistä ja mitä tärkeämpää, tekemään toimenpideohjelmaa, jolla strategian visiota lähdetään tavoittelemaan. Visiosta ja strategiasta tulee merkityksellisyys ja yhteisöllisyys, toiminta tulee sitoutuneista ja motivoituneista ihmisistä ja tulokset aikaansaavista ja konkreettisia tekoja tekevistä ihmisistä.

 

Muita poimintoja liittokokouseminaarista

 

Sääntömuutosehdotuksia 2016 ei käsitelty liittovaltuustossa. Teknisten muutosten lisäksi mukana on muutama perustavaa laatua oleva muutosehdotus, joiden osalta haluttiin ottaa vielä aikalisä. Muutoksia olisi tulossa mm. jäsenyyskriteeristöön, jonka tarkoituksena on saada kaikki toimijat saman katon alle. Keskustelua herättää muutosehdotus valtuuston lakkauttamisesta ja sen sijaan liittokokouksen järjestämisestä vuosittain.  Tämän muutoksen tavoitteena olisi vähentää organisaatiotasoja ja tuoda seurajohto lähemmäs liiton ylintä päätöksentekoa. Tavoitetilana on Timo Laitisen mukaan järjestää ylimääräinen liittokokous vielä tämän vuoden kuluessa, jossa muutosehdotuksia tullaan käsittelemään.

 

Tasoitusmääräysten muutoksista 2016 seminaarissa puhumassa oli Arto Teittinen. EGA-tasoituksesta on nyt poistettu termi "tarkka". Seura tai liitto voi määritellä kilpailussa palkinnon saannin edellyttävän EGA-tasoituksen aktiivisuutta. Tämä voidaan määritellä kilpailukohtaisesti tai vaikka koskemaan kaikkia kilpailuja. Uutta säännöissä on myös, että 9-reiän tasoitustulokset hyväksytään myös tasoitusryhmälle 2. Nyt on mahdollista myös pelata useampi kuin yksi 9-reiän kilpailu päivää kohden. Tasoitusryhmän 5 nostava kerroin on nyt 0.1 entisen 0.2 sijaan (27-36). Uusi tasoituskategoria 6 pitää sisällään tasoitukset 37 - 54, ja suurin virallinen EGA-tasoitus on nyt 54. Tasoituksen tarkastus (HR=handicap review) korvaa vuositarkastuksen (AHR).

 

Golfin sääntöuudistuksista 2016 puhui myös Arto Teittinen. Sääntöuudistuksissa todetaan, että mailaa ei saa tukea vartaloon kyynärvarsia lukuun ottamatta (Sääntö 14-1b). Pallon liikkuminen pelaajaa ei välttämättä rangaista, jos pallo liikkuu tähtäämisen jälkeen ilman syytä (jos pelaaja ei siis aiheuta pallon liikkumista)(Sääntö 18-2b). Palautettuun allekirjoitettuun tuloskorttiin voidaan lisätä tietämättömyydestä poisjääneet rangaistuslyönnit ja lisäksi kaksi rangaistuslyöntiä, jos kilpailu on vielä kesken. (Sääntö 6- 6b)

Keinotekoisen välineen tai epätavallisen varusteen (painotettu maila tms.) ensimmäinen käyttö tuottaa kaksi rangaistuslyöntiä ja vasta toistuvasta käytöstä suljetaan pelistä. (Sääntö 14-3)

Monitoimilaitteita, älypuhelimia tms. voi käyttää matkan mittaamiseen, vaikka niissä olisi kiellettyjä ominaisuuksia, kunhan kiellettyjä ominaisuuksia ei käytä eikä katsele (Sääntö 14-3-, Appendix IV Part 5). Sääntökirja ilmestyy keväällä (2016 - 2019).

Olympialaisten pelimuotona on 72 reikää lyöntipelinä, ei cut'ia. Kisaan osallistuu 60 miestä ja 60 naista.

Ranking sulkeutuu 11.7.2016, British Openia edeltävänä maanantaina. Kilpailut pidetään 11. - 14.8. (miehet) ja 17. - 20.8. (naiset), pelit alkavat n. klo 14 Suomen aikaa ja Yle näyttää kaikki kisapäivät joko Areenassa tai kanavillaan. Käytössä on uusi, kisoja varten rakennettu kenttä. Osallistumisoikeus on 15 parhaalla World Rankingissä 11.7.2016 (max. 4/maa), jonka jälkeen max. 2 urheilijaa/maa.

Suomelle näyttäisi tulevan täysi joukkue, kaksi miestä ja kaksi naista. Toivottavasti saamme menestystä ja menestys näkyy myös uusina harrastajina lajimme parissa.

 

Useassa seurassa, kuten myös meillä, pohditaan, miten saamme heidät sitoutettua 37 - 54 tasoituksella pelaavat seuran jäseneksi. Jos pelaaja saadaan pysymään lajin parissa ja kehittymään ensimmäiset kaksi vuotta, laji hoitaa jatkon yleensä itsestään. Aloittelijoita tasoituksella 37 - 54 on Suomessa n. 42 000, joista n. 22 000 pelaa tasoituksella 54. Kukaan heistä ei siis ole vielä saanut elämystä tasoituksen tippumisesta. Golfkierroksen tulee tarjota positiivisia elämyksiä. Yksi keino lisätä pelin rentoutta ja positiivia kokemuksia on muistaa se, että vain tasoituskierros ja kilpailukierros on pelattava tiukasti sääntöjen puitteissa. Näiden varsinaisten kierrosten joukkoon mahtuu hyvin myös kevyempiä kierroksia, monenlaisia pelimuotoja varioiden. Positiiviset elämykset ja vähitellen kasvava taito mahdollistavat ajallaan myös tasoituksen tippumisen varsinaisella tasoituskierroksella.

 

Minna Hirvonen - puheenjohtaja, Tarinagolf ry