25.09.2018 [11:15]
Leväkasvusto valtaa greenejä.

Molemmilla kentillä on havaittu Fusarium -tautilaikuissa sinileväkasvustoa, joka ilmenee tummina laikkuina greeneillä. Jokin aika sitten kenttämestari avasi tilannetta myös Facebookissa videolla.

Lisäapua aiheeseen Savo-Karjalan ympäristötutkimuskeskukselta ja Luonnonvarakeskukselta

Tarinassa olemme tutkineet Savo-Karjalan ympäristötutkimuskeskus Oy:n kanssa vesistön laatua. Tulosten perusteella löytyi mm. sinilevää. Sen vuoksi pyysimme lisäanalyysiä myös luonnonvarakeskuksesta (LUKE).  

Luken mukaan Fusarium -tautikasvustoa on aina olemassa myös kuivissa olosuhteissa ja joka aktivoituu tietyissä olosuhteissa, mm. kosteudesta ja tietystä lämpötilasta. 

Nyt Tarinassa sinilevä on iskenyt kuolleisiin Fusarium kohtiin, jotka näkyvät mustina laikkuina.

Luonnonvarakeskuksen nurmiasiantuntija Päivi Parikka ei löytänyt mitään merkittävää sinilevien torjuntakeinoa, jota Tarinassa ei olisi jo kokeillut.

Parikan mukaan ilmastus on tärkeää, mutta lisäksi aiemmista tutkimuksista on löytynyt maininta levän hallinnasta leikkuukorkeutta lisäämällä, jos alue jää varjoon osaksi päivää.

”Heinä ns. stressaantuu koko kesän kestävästä jokapäiväisestä leikkaamisesta. Jos greenit jätettäisiin kerran viikossa leikkaamattomatta, se todennäköisesti auttaisi levien torjunnassa.”

”Kastelua kannattaa antaa runsaasti kerralla, niin että juuristoalue kastuu kokonaan. Sen jälkeen annetaan greenin kuivahtaa kunnolla. Siinä yksi suositeltu keino kasvustokosteuden hallintaan.”

”Kasvunsääteen käytön on havaittu altistavan levälle, koska niukempi kasvu, kuten lyhyemmäksi niittokin päästää auringonvalon maan pintaan ja suosii levää.”

”Jossain päin maailmaa käytetään torjunta-aineitakin, mutta meillä (erityisesti Tarinan pohjavesialueilla) niiden käyttö tähän tarkoitukseen ei ole sallittua.”

”Tutkimuksista löytyi tietoa, että ammoniumsulfaatti voi auttaa, mutta käytössä on riskinsä. Samoin kuparihydroksidi voi tehota, mutta meillä Suomessa ei näitä kupariyhdisteitä ole lannoitteina tai kasvinsuojeluaineina.”

”Erikoisempaa on, että fosfiiteilla/fosfonaateilla on saatu hyviä tuloksia sinilevän torjunnassa, vaikka fosfori on sinilevää lisäävä ravinne. Fosfiitteja oli vielä viime vuonna markkinoilla lannoitteena Suomessakin, mutta tänä vuonna fosfiittivalmisteet on luokiteltu torjunta-aineiksi, jotka eivät ole Suomessa sallittujen aineiden listalla.”

Miten jatkossa ?

"Olemme pohjavesialueella, joten meidän on oltava erityisen tarkkoja millaisia kasvinsuojeluaineita voimme käyttää. Tähän tarkoitukseen ei ole olemassa aineita, jotka ovat Suomessa sallittuja. Taistelemme levää vastaan mekaanisin keinoin; ilmastus, hiekoitus, leikkaamisen vähentäminen jne.

Pakkanen tulee muuttamaan tilannetta parempaan suuntaan. Keväällä näemme, mitä muutosta talven aikana on tapahtunut ja miten seuraava kausi alkaa". – toteaa kenttämestari Pasi Sallinen.