21.08.2017 [11:16]

Arki alkaa nopeasti seuramestaruuskisojen jälkeen. Vanhan Tarinan viheriöitä ei ole leikattu tänään, ainoastaan kasteharjaus. Miksi näin?

Hometauti (fusarium) on iskenyt molempien kenttien viheriöihin, jonka vuoksi olemme käynnistäneet torjuntaruiskutukset. Tänään aloitettiin Vanhan Tarinan puolella ja huomenna sama tehdään Uudelle kentälle.

Tautiruiskutusta ei voi tehdä leikatulle ruoholle

Tarinan päälajikkeina viheriöillä on vanhaa kylänurmikkaa (Poa Annua) pohjalla, sekä n 5 vuotta kasvatettua Poa Supinaa (juurtonurmikka=samaa sukua). Tämä näillä leveysasteilla muutoin kestävä lajike on valitettavan tautiherkkää. Erityisesti lyhyeksi leikkuu ja jyräys altistaa taudeille. Torjuntaa ei saa tehdä leikatulle ruoholle, vaan aamulla tehdään ainoastaan kasteenpoisto, jonka jälkeen ruiskutetaan torjunta-aine.

Seuramestaruuskisoissa greenit laskettiin 3 mm ja jyrättiin päälle - seuraukset näkyy

Pelaamisen kannalta greenit ovat mitä parhaassa kunnossa, mutta valitettavasti syksyn vaikutukset (valo, kosteus+koleus, puun lehdet/ym. roskat, jne.) altistavat heinän taudeille. Lisäksi kasvualustan ilmavuus vaikuttaa lopputulokseen. Ilmastustyöt+hiekkakattaukset ja jyräys tiivistää pintaa=> siksi vain jyräyksiä voidaan tehdä vain harvoin.

Ennakoivat toimenpiteet

Ennakointi on hankalaa koska laki säätelee ruiskutuskertojen määrää. Tarina on kokonaisuutena uusien pohjavesisäännösten mukaan pohjavesien valauma-aluetta, joten kaikkien, sekä lannoitteiden, että torjunta-aineiden osalta on oltava erittäin tarkkana milloin mitäkin levitetään ja voidaan levittää kentälle.

Taudeille voidaan myös varautua toteuttamalla lannoitukset oikeantyyppisesti ja oikein ajoitettuna mm. raudan käyttö parantaa resistanssia.

Nyt kun tautilaikkuja ilmaantuu, tilanteisiin pitää reagoida nopeasti - kuten tänään tehtiin!

Ps. Kierroksen jälkeen muistakaa aina pestä kädet!

 

Terveisin

Kenttämestari Pasi Sallinen

Toimitusjohtaja Osmo Ruuska