14.07.2014 [17:36]

Salamanisku surmasi golfinpelaajan Kartanogolfin kentällä Joroisissa maanantaina iltapäivällä. Varkautelainen eläkeläismies pelikavereineen oli palaamassa klubirakennusta kohti lähestyvän ukkosen tieltä, kun salama löi häneen.

Elvytysyrityksistä ja nopeasti paikalle saadusta avusta huolimatta miestä ei saatu enää virkoamaan.

Lue lisää Savon Sanomista..

 

Kehotamme kaikkia asiakkaitamme suureen varovaisuuteen ukkosen yllättäessä

Mikäli sääennusteiden ja -havaintojen mukaan on pienikin ukkosen mahdollisuus tulee golfkentällä olla äärimmäisen varovainen. Sateenvarjon käyttö tai puun alle meneminen on erittäin vaarallista.

Mikäli kentän toimihenkilöt varoittavat mahdollisesta ukkosen vaarasta ja näette ukkospilvien lähestyvän kenttäaluetta, täytyy peli keskeyttää oma-aloitteisesti ja hakeutua suojaan. Ukkosen lähestyessä kenttää, henkilökunta kiertää kentällä kertomassa pelin keskeyttämisestä. On myös huomattava, että henkilökunta on paikalla varottamassa ainoastaan "virka-aikana".

Mikäli ukkossadepilvet ovat kentän päällä, peli tulee keskeyttää välittömästi, vaikka salamat iskisivät useammankin kilometrin päässä. Salama voi iskeä mistä tahansa samasta pilvimassasta.

 

Mikäli ukkonen on kentän läheisyydessä pitää mailat ja kärryt jättää kentälle ja pelaajan oma-aloitteisesti hakeutua suojaan

Ukkosella sateenvarjon käyttö tai puun alle meneminen on erittäin vaarallista. Kyykistyminen on ainoa keino suojautua, jos ollaan aukealla, kuten golfkentällä. 

Kun rakennusten tai ajoneuvojen turvaa ei ole tarjolla, houkutus suojautua väärällä tavalla voi käydä suureksi. Mikä suojaa rankkasateelta, voi houkutella salaman: sateenvarjon käyttö tai puun alle meneminen on erittäin vaarallista. On siis parempi kastua. Suuri puu voi antaa suojaa salamalta vain, jos asettuu siitä sen korkeutta vastaavalle etäisyydelle ja kyykistyy jalat yhdessä. Korkeita paikkoja on vältettävä, samoin rannalla vesirajaa.

Kyykistyminen on ainoa keino, jos ollaan aukealla, kuten pellolla tai golfkentällä. Kumisaappaat eivät suojaa suoralta salamaniskulta, mutta ne voivat suojata lähelle lyövän salaman aiheuttamalta ns. askeljännitteeltä. 


Kilpailuissa kilpailunjohtajan tehtävänä ja velvollisuutena on keskeyttää kilpailu ukkosen uhatessa ja pelaajien on tällöin pakko keskeyttää peli ja hakeutua suojaan sisätiloihin

Viimeistään summeriäänimerkin kuullessasi toimi seuraavasti:

- älä koske mailoihin tai metallisiin kärryihin

- hankiudu pois korkeilta ja avarilta kentän osilta

- jätä bägi ja sateenvarjot paikoilleen ja pyri lähimmälle kokoontumispaikalle turvaan (kioskit ja klubirakennus)

- jos edellä mainittu ei ole mahdollista - taivasalla kyykisty ison puun lähettyville, ei puun alle eikä aivan aukealle. Älä käytä sateenvarjoa!

- kun vaaratilanne on ohi ja jos et jatka pelaamista - saat veloituksetta golfauton käyttöösi, jolla voit hakea tavarat klubille

 

Lisätietoja ilmatieteenlaitoksen sivuilta...

Elvytysohjeet..


Tarinagolf esittää osanottonsa menehtyneen henkilön omaisille.